In zijn fotoreeks ‘Samen Gentenaar‘ portretteert Soheil Mahmoudi (1994) ontmoetingen tussen Gentenaars en nieuwe Gentenaars. Zijn passie voor fotografie is nauw verweven met zijn migratiegeschiedenis.

Hij vertelt hoe hij bij zijn aankomst in België in 2016 het gevoel had zijn identiteit en dromen kwijt te zijn; hij sprak (nog) geen Nederlands en z’n in Iran behaalde diploma architectuur bleek ongeldig. Beetje bij beetje kregen nieuwe dromen echter vorm. Hij leerde de taal en schreef zich in voor een opleiding fotografie, iets wat hij treffend omschrijft als ‘een zoektocht naar een universele taal’. Een vanzelfsprekende keuze was dit niet, alleen al omdat je ‘normaal twee handen moet hebben’. Soheil raakte op zijn 15 jaar betrokken in een auto-ongeval en fotografeert met een prothesehand aan z’n rechterpols. Fotografie werd ‘een echte uitdaging’.

In de expo ‘Samen Gentenaar‘ richt Soheil zijn lens op ontmoetingen tussen Gentenaars en nieuwe Gentenaars. Zijn keuze voor het onderwerp is niet toevallig. Tijdens zijn diploma-uitreiking fotografie mijmerde hij over ‘wat hem had doen groeien in Gent’. Een terugblik die hem, onder andere, naar de diverse ontmoetingen tijdens het project Samen Gentenaar bracht. Het waren ontmoetingen die hem aanzetten om ‘te durven communiceren’ en ‘binnen te raken’ in een wereld ‘waar iedereen vooral bezig leek met zijn eigen leven’. Het is zijn hoop dat deze ervaring van groei en verandering er één is die zich langs ieders’ zijde kan situeren, dat mensen elkaar leren kennen ‘voorbij alle grenzen’. Zijn drive om met beelden dit verhaal te vertellen, gaat gepaard met een groeiend besef van hoe doorheen het proces van migreren ambities veranderd zijn.

© Arian Christiaens 2021

Toen ik in Iran was, wou ik gewoon carrière maken. Het was iets individueel. Nu wil ik fotografie gebruiken om nieuwe mensen te leren kennen, en om mensen te motiveren dat ook te doen. Iedereen heeft een verhaal. Als fotograaf krijg je vertrouwen: mensen delen hun verhaal, ze poseren niet gewoon. Ik wil hun verhalen vertellen.


Soheil Mahmoudi

Volg het werk van Soheil via zijn Instagrampagina